6 Nimike(ttä)

/ sivu

Supersankarit suurennuslasin alla

cccc 26. kesäkuuta 2015 20.48.25 Europe/Paris

HS julkaisi 18.6.2015 aika päräyttävän jutun Miksi lapsi ei saa lyödä, mutta Batman saa? Piti jo aiemmin siitä kirjoittaa, mutta en muilta kiireiltäni ehtinyt. Onneksi tuo toimittaja Maria Pettersonin juttu ei kuitenkaan ole vielä aivan täysin jäähtynyt, joten mennäänpä nyt asiaan!

Yksi jutun keskeisistä ongelmista löytyy jo otsikosta. Kuka sanoo, että supersankaritarinat on tarkoitettu lapsille? Miksi tämä otetaan annettuna? Yksi mahdollinen syy on, että YLE näyttää kesän ajan ABC:n vuosina 1966-68 tekemää televisiosarjaa joka on Batman-tuotannoista alkuperäiselle materiaalille kaikkein vähiten uskollista. Siksi se on erittäin camp-henkinen ja käsikirjoitettu niin, että se soveltuu myös lasten katsottavaksi. On kuitenkin virhe olettaa kaiken muunkin Batman-aiheisen olevan lapsille tarkoitettua. Kuka on vakavissaan sitä mieltä, että esimerkiksi Christopher Nolanin ohjaama Yön ritari (2008) on lapsille sopiva? 

Lue lisää...
11 Comments | Aiheesta sarjakuvat Media Elokuvat televisio kirjoitti Ossi Ojutkangas

Arvio: Päiväni murmelina

cccc 24. syyskuuta 2014 22.36.08 Europe/Paris

 

Groundhog Day (1993)

Päiväni murmelina (Groundhog Day) on Harold Ramisin ohjaama ja yhdessä Danny Rubinin kanssa käsikirjoittama elokuva vuodelta 1993. Se kertoo itsekeskeisestä televisiokanavan meteorologista Phil Connorsista joka matkustaa työnsä vuoksi amerikkalaiseen pikkukaupunkiin. Siellä vietetään jokavuotista ”murmelin päivää”, joka ei tosin Philiä voisi vähempää kiinnostaa. Lisää turhautumista aiheuttaa elokuvan keskeisin erityispiirre: Phil elää saman päivän yhä uudelleen ja uudelleen. Vaikka hän tappaisi itsensä (tapahtuu elokuvassa useita kertoja eri tavoin) hän herää aina saman päivän aamuna uudelleen. Jo pelkästään tästä revitty musta huumori erottaa elokuvan monista muista amerikkalaisista komedialokuvista. Kun näin elokuvan ensimmäistä kertaa televisiosta joskus hyvin kauan sitten, juuri tämä kiinnitti huomioni. Itsemurha esitettiin lähes yhtä hirtehisesti kuin Aki Kaurismäen elokuvassa I Hired a Contract Killer. Tämä "eurooppalainen" tyyli estikin minua vaihtamasta kanavaa. Asiaa auttoi tietysti myös hyvät näyttelijät. Ben Stilleriä ja monia muita amerikkalaisen komediaelokuvan vakiokasvoja en voi sietää, mutta Bill Murray onkin jotain aivan muuta. Ja mikä parasta, hän on kuin luotu Philin rooliin.

Lue lisää...
Tagit: arvostelu
23 Comments | Aiheesta Elokuvat kirjoitti Ossi Ojutkangas

Äänityksen ihmeellinen maailma

cccc 23. heinäkuuta 2014 19.17.02 Europe/Paris

Aikaperspektiivi (en keksi tähän hätään parempaakaan termiä) erottaa video -ja elokuvateoksen valokuvasta. Valokuvan katselulla ei ole ennalta määriteltyä alkua ja loppua, mutta videolla ja elokuvalla on. Tämän vuoksi videolla on yhteistä myös musiikin ja äänen kanssa - niilläkin kun on vastaavalla tavalla alku ja loppu. Tämän merkitys voi helposti unohtua jos ajattelee videokuvausta visuaalista puolta korostaen. Stock footage-tyyppisiä videoklippejä tarjoavien sivustojen materiaalista iso osa on usein kuvattu järjestelmäkameralla, joiden äänen tallennuksessa on paljon toivomisen varaa. Monien klippien tapauksessa se ei kuitenkaan haittaa. Onhan niinkin, että monissa ammattituotannoissa kuvaushetkellä tallennettua ääniraitaa ei käytetä ollenkaan. Mitä isompi tuotanto ja budjetti, sitä todennäköisemmin joukko ammattilaisia rakentaa äänimaailman jälkikäteen.

Lue lisää...
8 Comments | Aiheesta Elokuvat videokuvaus kirjoitti Ossi Ojutkangas

Zen-magiaa!

cccc 12. huhtikuuta 2014 21.05.35 Europe/Paris

Videoblogi on edennyt neljänteen osaan.

(YouTube-video löytyy upotettuna blogikirjoituksesta)

Lue lisää...
Tagit: zen fun
7 Comments | Aiheesta Elokuvat emälä kirjoitti Ossi Ojutkangas

Pink Flamingos - hirveää roskaa hyvällä sydämellä

cccc 12. marraskuuta 2013 21.52.51 Europe/Paris

Divine

Vuonna 2008 YLE näytti John Watersin kulttielokuvaksi muodostuneen elokuvan Pink Flamingos (1972). Muistan kuinka elokuvasta kirjoitettiin pieniä juttuja, korostaen erityisesti sen kohtausta jossa päähenkilö Divine syö juuri koiran takapäästä pusertunutta "sitä itseään". Niin, onhan se toki tunnettu kohtaus, mutta ei Pink Flamingosia olisi pakko kiteyttää vain siihen. Jos näin kuitenkin päätetään tehdä, herää kysymys miksi Suomen julkisrahoitteinen televisio haluaa päätti esittää juuri tämän roskaelokuvan? Miksi juuri Pink Flamingos? YLE:n virallista näkemystä en tiedä, mutta yritän vastata tähän kysymykseen itse parhaani mukaan.

Lue lisää...
12 Comments | Aiheesta Elokuvat kirjoitti Ossi Ojutkangas

Elysium — hyvän potentiaalin harmillista haaskausta

cccc 14. elokuuta 2013 14.36.19 Europe/Paris

Kuvakaappaus elokuvasta Elysium - © TriStar Pictures

Mielenkiintoisen ja varsin onnistuneen Disctrict 9-elokuvan ohjannut Neil Blokamp on palannut. Kävin katsomassa hänen uusimman elokuvan Elysium ja kirjoitin siitä arvostelun.

Vuonna 2154 Maa on saastunut, ylikansoittunut ja rikkaat ovat siirtyneet avaruusasema Elysiumiin. Siellä sairaudet voidaan korjata solariumia muistuttavissa laitteissa ja ihmiset elävät yltäkylläisyydessä. Maassa on puuttetta kaikesta, töitä tehdään ankeissa olosuhteissa ja fasistista kuria pitävät yllä persoonattomat robotit.

Lue lisää...
7 Comments | Aiheesta Elokuvat kirjoitti Ossi Ojutkangas

6 Nimike(ttä)

/ sivu
Kuvaris Inc. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0