Erilaisten sattumusten kautta mitä erikoisimpiin paikkoihin joutuvat tavarat voivat sisältää mukavia jännitteitä. Parhaimmillaan sattumanvaraisuuden tyrskyt ovat kieputelleet tavaroita niin movasti, että niihin on lataunut hyvinkin kutkuttava annos energiaa. Jos ihminen on riittävän herkistynyt ja esimerkiksi eturauhanen on viritetty oikealle taajuudelle, voi tuota energiaa imeä itseensä. Fun!

Tällä kertaa päräyttävän annoksen energiaa tarjosi muuttolaatikot. Muutimme syksyllä 2013 Suomesta Espanjaan ja tavaramme matkasivat pakettiautolla Euroopan halki. Tästä syystä muuttolaatikoiksi päätyi samoja laatikkoja joita olen vaimoni kanssa käyttänyt muutoissa aiemminkin. Niistä taas suurin osa on käytännössä tavaroita pitkiäkin aikoja hamstranneilta vanhemmiltani. Isälläni on ollut paljon Alkosta saatuja laatikoita, mutta Anttilan postimyynnin laatikon arvelen olevan peräisin äidiltäni. Joka tapauksessa niiden katseleminen toisella puolella Eurooppaa tuo vuosikymmenien takaisen Suomen mieleen nopeasti. Anttilalla ei mene vuonna 2014 kovin hyvin: joka kolmas tavaratalo on sulkemassa ovensa. Tämä pahvilaatikko on kuitenkin aiemmilta vuosikymmeniltä, joko 80 tai 90-luvulta. Hyvin toimiva ja kestävä pahvilaatikko on kyseessä, sillä toimii hyvin muuttolaatikkona vielä tänäkin päivänä. Vaikka Anttilat sulkisivat ovensa, ainakin jäljelle jäävät kestävät muuttolaatikot.

Laser 2000 Kodin tehopuhdistaja - yleispuhdistusaine on varmaankin 90-luvulta. Tai niin minä ainakin veikkaisin. Ehkäpä jostain 90-luvun alkupuolelta. Tuolloin sanassa 2000 on ollut vielä maaginen, jännittävä scifi-kaiku. Uudesta vuosituhannesta eläteltiin vielä ihmeellisiä mielikuvia lentävine autoineen. Nyt vuonna 2014 tämä retoriikka tuo mieleen lähinnä japanilaisten yliampuvat superlatiivit. Japanilaisilla on hassu tapa ketjuttää erityisesti englanninkielisiä sanoja muodostaen SUPER MEGA ULTRA HYPER -kokonaisuuksia. Tämän pahvilaatikon LASER sopisi joukkoon oikein hyvin. Todennäköisesti laser-säteellä ei ole yhtään mitään tekemistä puhdistusaineen kanssa, sen enempää kuin luvulla 2000. Ne vain saavat tuotteen vaikuttavan hienommalta ja mahtavammalta. Siis joskus kauan sitten. Toisaalta mainonnassa kierrätetään aina vähän väliä vanhaa, eikä pidä aliarvioida tämän tehokeinon toimivuutta. Aivan hyvin vaikkapa Kokoomus voisi seuraavissa vaalimainoksissaan käyttää tätä samaa tyyliä. Alexander Stubbin leveästi hymyilevä naapa sopisi tämän tyyppiseen mainontaan yhtä hyvin kuin Arnold Schwarzegger japanilaisen energiajuoman mainokseen. Stubb tietysti esiintyisi Kokoomuksen mainoksessa ilmaiseksi, toisin kuin hyvät massit japanilaiskeikasta käärinyt Arska.

80 -ja 90-luvuilla Renny Harlin sijoitti Finlandia Vodka-pullon jokaiseen elokuvaansa. Kauan ennen Nokian jättimenestystä Finlandia Vodka olikin jonkinlainen lippulaivatuote jolla markkinoitiin suomalaisuutta. Kyse ei ollut vain vodkasta itsessään; tuotteella haluttiin muistuttaa piskuisen Suomen olemassaolosta pohjolan perukoilla. Hei, se on ihan itsenäinen valtio jolla on oma vodka, eikä mikään Neuvostoliiton satelliitti! En ole tarkkaan perehtynyt Finlandia Vodkan logojen historiaa, mutta veikkaisin tämän pahvilaatikon olevan jostain 90-luvun puolivälin tienoilta. Tuolloin kyseistä juomaa myytiin Iittalan Ultima Thule-sarjan mukaisissa lasipulloissa. Mielestäni on sääli, että tuosta designista jossain vaiheessa luovuttiin. Ultima Thule-lasisarja kun on muotoilultaan onnistunut ja siksi suhteellisen hyvin aikaa kestävä. Logot ja tunnukset voivat vanhentua helpostikin, mutta ainakin itse pidän Tapio Wirkkalan suunnittelemia Ultima Thule-sarjaa  tyylikkäänä lasimuotoiluna vielä tänäkin päivänä. Ehkä syynä on luonnon orgaanisista muodoista peräisen olevat ratkaisut, jotka useimmiten ovat aika hyvin aikaa kestäviä. Tietysti siitä huolimatta nuokin ratkaisut voitaisiin leimata vanhahtavaksi, esim. 90-luvun kulahtaneeksi designiksi. Hahaa, Ojutkangas diggailee homehtunutta ysäriä! Pah. Vaikka Ultima Thulen "diggailuni" tuolla tavoin tulkittaisiinkin, kieltäydyn tuntemasta häpeää. Seison esteettisten mieltymysteni takana sataprosenttisesti!

Finlandia Vodka ei toki vieläkään ole täysin kuollut. Ruotsalaisten Absolut Vodka on kuitenkin voittanut vodkasodan ajat sitten. Esimerkiksi täällä Espanjassa Finlandia vodkaa et käytännössä löydä yhdestäkään baarista. Joitain harvoja Itä-Euroopan maita on toki kallistunut Finlandian suuntaan. Käydessäni vuonna 2006 Romaniassa en löytänyt mistään Absolutia ja joka baarista sai Finlandia Vodkaa. En tiedä mikä tilanne on nyt. Ottaen huomioon Romanian yleisesti melko huonon maineen Euroopassa, harva suomalainen äityy ruotsalaisille kehuskelemaan tällä voitolla. Mutta minä voin kehua sitä tässä blogikirjoituksessa. Ainakin itsestäni se tuntui mukavalta nähdä sana ”Finlandia” kirjoitettuna Bukarestin baareissa liitutauluille. Suomi oli edes tuolla tavoin olemassa Romaniassakin. Kyllähän se nyt vähän mieltä lämmitti, muuten ulkomaalaisiin todella nuivasti suhtautuneiden, omasta eristäytyneisyydestään katkerien romanialaisten keskuudessa.

Finlandia Vodka on myyty amerikkalaisille, vaikka Altia jatkaakin sen valmistamista vielä ainakin vuoteen 2025 saakka. Finlandia Vodkan merkitys keskeisenä suomalaisena tuotteena on kuitenkin laimentunut vuosien saatossa. Koskenkorva on ottanut Finlandia Vodkan paikan ja niinpä Kossua on ryhdytty brändäämään myös ulkomaita ajatellen. Siinä riittää vielä tekemistä: täällä Espanjassa siitä on tuskin kukaan kuullutkaan. Koskenkorvan markkinoinnissa syyllistytään samaan modernisointiin, mitä on tehty Finlandia Vodkankin tapauksessa. Eli muutetaan logoa, pulloa yms. designia enemmän ”nykyaikaiseksi”. Mielestäni tämä on virhe. Finlandia Vodkan logon olisi pitänyt olla vuosikymmeniä tämä sama kuin tässä pahvilaatikossa. Samoin Koskenkorvaa olisi pitänyt reilusti markkinoida tärpättipullon muotoisessa pullossa, vanhalla etiketillä jossa peltomaisema latoineen. Se olisi ollut järkähtämätöntä, jäykkää, mutta myös äkkiväärän suomalaista. Nykyisellä suuntauksella Koskenkorvapullossa lukee vielä jonain päivänä LASER 3000. Ehkä ei kirjaimellisesti, mutta jotain vastaavalla tavalla ”coolia ja scifiä” joka myöhemmin vaikuttaa lähinnä naurettavalta. Toisaalta ratkaisu saa varmasti paljon myöhemmin hymyn karehtimaan jonkun suupielillä kun ajan hampaiden turmelema design vilkkuu hauskana muuttolaatikon kyljessä.