Frederik-paita

Suomi on hassu maa. Kun esittää poikkeavan tulkinnan tunnetusta aiheesta kuten Frederikin hitistä vuodelta 1979, se aiheuttaa yllättävän monessa suomalaisessa närkästystä. Ei tietenkään kaikissa, mutta esimerkiksi Kuvapinan Facebook-sivulle tulleissa kommenteissa ilmaistaan yllättävän paljonkin kielteistä nurinaa. Onko Frederikin Tsingis Khan-hitistä tullut jonkinlaista kansallista omaisuutta joka on jollain erikoisella tavalla pyhää? Itsestäänselvää ei myöskään ole se, että paitani olisi jonkinlainen hyökkäys Frederikiä kohtaan. Sellaiseksi se ei nimittäin ole millään tavoin tarkoitettu. Tuo hauska huumoriralli on kaiken suosionsa ansainnut. Mielestäni tästä paidasta pitäminen ei tarkoita sitä, etteikö pitäisi Frederikin kappaleesta. Pikemminkin voi olla vain hauskaa laulaa Tsingis Khania karaokeiltamassa tämä paita päällä!

Kommentoijat

Pian Frederik-paidan julkistuksen jälkeen kerroin Facebookissa espanjalaiselle tuttavalleni vähän suomalaisesta kulttuurista. Hän ei luonnollisestikaan tiedä mitään suomalaisista karaokehiteistä, joten jonkinlainen pohjustus oli tarpeen. Annoin hänelle linkin Frederikin kappaleeseen YouTubessa. Hän hämmentyi ja nauroi etenkin "huh, hah"-kohdille. Annoin myös linkin espanjankieliseen artikkeliin Tsingis Khanista ja kerroin lyhyesti mitä lyriikoissa lauletaan. "Sapeliaan käytti, esimerkin näytti" ja niin edelleen. Sitten annoin linkin suunnittelemaani paitaan. Hän yllättyi kuullessaan minulta joidenkin suomalaisteen närkästyneen paidan takia. Hän ei voinut sitä käsittää, koska hänestä alkuperäinen kappalekin oli aivan selkeä vitsi. Touche!

Mielestäni Frederikin biisin arvoa ei millään tavoin vähennä se, että se on humoristinen, vitsikäs ralli. Samalla periaatteella oman tulkintani arvoa ei vähennä sen mahdollinen vitsikkyys. Joka on tietysti paljolti myös katsojan omassa silmässä. Kaikki vitsit eivät kaikkia naurata. Eikä tarvitsekaan.

Olen kuitenkin iloinen siitä, että tästä Frederikin bläkkistulkinnasta närkästyneet viitsivät ärtymyksensä ilmaista äänekkäästi Facebookissa. Kiitoksia teille kaikille! Te lisäätte verkkopöhinää ja siten välillisesti autatte minua!