Vanhempainliitto: alaikäisille ulkonaliikkumiskieltoFacebookissa leviää uusi Vanheimpainliiton mainos. Luulin sitä aluksi antimainokseksi, jolla irvaillaan Vanheimpainliiton kampanjoille yleisemmin. Onhan liitto kampanjoinut tällaisella viinatrokarimainoksellakin, joten ajattelin jonkun koiranleuan irvailevan asialle. Vaan eipä mitään, tämähän onkin liiton ihka oma mainosjuliste! Herranjestas mitä itseironiaa! Tai hetkonen...Vanheimpainliitto ja itseironia. Nuo kaksi samassa lauseessa?

Niin. Periaatteessahan tässä ollaan ihan hyvällä asialla. Kukapa ei haluaisi, että lasten ja alaikäisten nuorten asiat sujuisivat kuten pitääkin. Viinan kanssa ei turhia läträiltäisi ja kotiinkin tultaisiin pääsääntöisesti ajoissa. Kuinka tällaiset kampanjat sitten näitä asioita edistävät? Siinäpä onkin tuhannen taalan kysymys.

Oma vastaukseni on: ei mitenkään. Vanheimpainliiton valitsemat keinot ovat menneiltä vuosikymmeniltä. Tai menneiltä vuosisadoilta, sillä Turmiolan Tommi-valistus oli käytössä jo 1800-luvulla. Sen peruskaava on perin yksinkertainen: pelottelu. Sekä tietysti yltiöpäinen kärjistäminen. Katsotaanpas mitä Wikipedian artikkeli sanoo ulkonaliikkumiskiellosta:

"Ulkonaliikkumiskielto viittaa tavallisesti hallituksen määräykseen tietyille henkilöille kotiintuloksi päivittäin, ennen tiettyä aikaa. Se voidaan asettaa yleisen järjestyksen ylläpitämiseen tai tiettyjen ryhmien tukahduttamiseen." 

Joskus kärjistäminen on toki tarpeen. Siihen on kuitenkin oltava hyvä syy. Millä tavoin Vanhempainliitto perustelee tämän kärjistyksen? Onko Suomessa ulkona todella niin raju meno iltaisin, että alaikäisille tarvitaan ulkonaliikkumiskielto? Oletetaan, että ulkona on liian raju meno. Miksi ei puututa siihen, vaan ratkaistaan ongelma alaikäisten ulkonaliikkumiskiellolla? Jos ulkona polttopullot lentelevät, autot palavat ja nyrkit heiluvat, ei siellä moni täysi-ikäinenkään viihdy. Pidetään alaikäiset sisällä - case closed. Way to go!

Paitsi etteivät ulkona polttopullot lentele eivätkä autot pala. Nyrkki voi toki heilua nakkikioskin jonossa. Sinne lasten ei ehkä kannata mennä ja moni tajuaakin olla menemättä. Jos vanhemmat eivät lapsilleen rajoja aseta, millä tavoin tämä kampanja sen tekee heidän puolestaan? Ainakaan vielä Vanhempainliitolla ei ole katupartiota jolla huolehtia "ulkonaliikkumiskiellon" täytäntöönpanosta. Kuten Wikipedian lainauskin muistuttaa, ulkonaliikkumiskieltoja määräävät hallitukset eivätkä Vanhempainliiton kaltaiset yhdistykset. Vanhemmat voivat tietysti määritellä omien lastensa "ulkonaliikkumiskiellon", mutta silloin kyse on aivan eri asiasta. Itse kutsuisin sitä vaikkapa rajojen asettamiseksi.

Jotta pelottelutaktiikka toimisi mainonnassa ja propagandassa on pelottelijalla oltava riittävästi auktoriteettia. Sitä Vanhempainliitolla ei kuitenkaan ole. Ehkä valtion tekemänä tämä olisi toiminut 80-luvulla, mutta nyt maailma on aika toisenlainen. Auktoriteetteja on toki nykyäänkin, mutta niitä on enemmän ja niistä jokaisella on siten entistä vähemmän valtaa. Yhä harvempi auktoriteetti voi käyttää pelottelukorttia. Siksi sitä näkee niin nykyään käytettävän niin harvoin. Vanhempainliitto näyttää itse uskovan omaan auktoriteettiinsa. Ehkä liiton edustajat kuvittelevat, että vanhemmuus itsessään tekee heistä lasten ulkonaliikkumisen asiantuntijoita. Onhan tämä nähty verkkokeskusteluissakin: "äitinä/isänä minä tiedän...". Vanhemmuus toivon mukaan antaakin auktoriteetin kunkin omia lapsia kohtaan, mutta asiantuntemusta yhteiskunnalliseen keskusteluun se ei millään tavoin takaa. Tämän tietävät monet 2010-luvun vanhemmatkin. Siksi Vanhempainliiton mainos ei toimi kuten se on tarkoitettu.